Information HT 2023

Varmt välkommen till höstterminens grupper!

Här finns all information som ni behöver inför att terminen startar. Har ni glömt vilken grupp ert barn är anmäld till? Kontakta alva.sjostrom@4H.se så får ni inom ett par dagar svar på det.

Varje termin har olika förplanerade lektioner som kommer genomföras allt eftersom terminen fortlöper. Då all ridundervisning sker utomhus kan vi inte bestämma på förhand vad vi ska göra inför respektive datum, utbildningsplanen som vi utgår från vid all ridundervising finns länkad längre ned på sidan.TERMINSSTART
Lördag: 5/8
Söndag: 6/8
Måndag: 7/8
Tisdag: 8/8
Onsdag: 9/8
Torsdag: 10/8


Parkering av bilar

Vår parkeringsplats finns längs byvägen, före infarten till gården. Inga bilar eller avlämning av barn ska ske på gårdsplanen, av säkerhetsskäl. Enbart personal och privathästägare parkerar på gården.


Kom i god tid till er lektion

Det är viktigt att inte komma för sent, eftersom det ställer till problem med planeringen för ridlärarna. Var därför noga med att alltid vara på plats den tid er lektion börjar.

Om ni kommer sent och barnen redan hunnit sitta upp på hästarna, så kommer ditt barn inte att kunna delta vid ridlektionen. Vi kan inte avbryta en pågående ridlektion för att göra i ordning ytterligare en häst.

Det är lagom att vara på plats 5 minuter innan lektionen börjar, så ni hinner ta på ridhjälm och säkerhetsväst i lugn och ro. Vilket barn som ska rida respektive häst står på whiteboardtavlan i stallet.


Säkerhetsregler i stallet

Inne i själva stallet så får enbart eleverna som deltar i pågående grupp vara, ej föräldrar/syskon/andra medföljande personer. Det blir för trångt annars och då ökar risken för olyckor.

Undantag gäller för barn som går ridlekis och ridgrupp nivå A-B, om ridlärarna ber er föräldrar om hjälp när hästarna görs i ordning inför/efter ridning m.m.

Inför att er grupp ska börja:

  • Förbered genom att ta på ridhjälm & eventuell säkerhetsväst
  • Vänta sedan utanför ladugården, tills ridläraren ropar in er grupp

Föräldranärvaro

Ridlekisgrupper

Vi behöver hjälp att leda ponnyerna vid varje lektion. Är du inte allergisk/har andra förhinder behövs att du ställer upp och hjälper till, detta eftersom vi är beroende av föräldrahjälp för att kunna ha ute så många ponnyer som möjligt per lektion. Ju fler ponnyer vi kan använda, desto roligare för barnen. Tanken är att alla barn ska få rida på varsin ponny samtidigt på majoriteten av lektionerna och då behövs således ledare.

Ridgrupper

Förälder ska finnas tillgänglig på plats för ridgrupper mellan steg A-C om inte annat överenskommits med ridläraren. Om behov uppstår måste du kunna leda ditt barn när det rider. Steg D, E och F behöver inte ha förälder närvarande.

Djurskötselgrupper/djurkul

Förälder ska finnas tillgänglig på plats om inte annat överenskommits med ledaren.


Medlemskap

Räcker ett kalenderår (1/1 till 31/12) och är obligatoriskt för alla deltagare.


Kläder och säkerhetsutrustning

Vill ni köpa in egen säkerhetsutrustning till ert barn så rekommenderar vi att besöka Hööks Hästsport eller Granngården, som båda säljer utrustning för häst och ryttare. Personalen där kan hjälpa er att prova ut en passande ridhjälm och säkerhetsväst.
Köldgräns

Vid kallt väder, -15°C eller kallare genomförs teori, det kan variera beroende på ålder och erfarenhet på ridgruppen. Köldgränsen finns till för att våra instruktörer ska ha en dräglig arbetsmiljö och att våra elever ska få en trevlig upplevelse på hästryggen. Inga lektioner brukar ställas in.


RIDLÄRARE


Ordningsregler

Ni sopar alltid efter er egen häst i stallet och mockar i den box ni använt. Bajsar hästen i stallgången så tar ni bort bajset direkt. Om ni haft lektion på ridbanan och hästarna bajsat, får ni gärna mocka före ni åker hem. Det är trevligare för alla med god ordning i stallet och på anläggningen.

För er som deltar i sista gruppen för dagen..

Efter lektionen hjälps vi åt att ställa ut hästarna och ev. ge mat till de hästar som gått lektion. Vi sopar efter vår egen häst i stallet och mockar i den box vi använt. Allt eftersom vi blir klara i stallet plockar vi undan från ridbanan.


Ideellt arbete

Varje termin anordnar föreningen ideella försäljningar där de som deltar vid ridlekis, ridgrupper eller djurskötselkurser ska vara med och sälja för minst ett visst belopp, eller sälja visst antal förpackningar av en vara. Det kan vara exempelvis Ullmax, choklad, Newbody eller liknande.

Har man inte möjlighet att sälja en termin så går det bra att köpa ut sig för 400 kr. Information om höstterminens ideella försäljning av Ullmax finns här.


Ridabonnemang – uppsägning av ridplats

Från och med höstterminen 2023 så abonnerar man en plats på ridskolan. Abonnemanget gäller tillsvidare och man betalar för en termin i taget. Vill man säga upp sin plats så görs det skriftligt genom följande formulär (ej via e-mail). Sista dagen för uppsägning av sin plats är 1/5 inför höstterminen och 1/11 inför vårterminen.

Vid frågor kring ridabonnemanger kontaktar ni alva.sjostrom@4H.se.


Sociala medier

Det är viktigt att ni har koll på våra sociala medier, eftersom mycket information kring aktiviteter m.m. under terminens gång publiceras där.


Lämna ett svar