Om ridskolan

Här har vi samlat information för dig som vill börja rida hos oss, eller som redan rider hos oss. Välkommen!


4H:s ridskola är en liten ridskola där elever från tidig ålder får lära sig både att rida men också att umgås med och sköta om hästar på ett säkert sätt. Vårt mål är att hinna se alla elever, därför undervisar vi i förhållandevis små grupper för att ge varje enskild elev så mycket tid som möjligt.

Vi vill att eleverna ska få en så bred utbildning som möjligt och att kunskapen de får med sig i framtiden ska vara användbar om de ska ansvara för en helt egen häst.

I de första nivåerna är fokus på säkerhet, och ryttarens balans och i de senare stegen vill vi att ryttarna ska lära sig att rida hästen på ett balanserat sätt i en för hästen bra arbetsform. Utbildningsplanen är utformad för att ryttarna ska ha så goda förutsättningar som möjligt och lära sig saker i rätt ordning.

Vi vill att säkerhet både i stallet och på hästryggen ska vara första prioritet i hela vår verksamhet. Vi varvar ridning med teori och andra praktiska övningar som en hästägare och hästskötare behöver kunna. 4H:s ridskola genomsyras precis som all 4Hs verksamhet av de 4 H:na.

Huvud – Eleverna använder huvudet för att få kunskap om hästen som djur, deras behov och beteende. De lär sig hur en rider, tränar och sköter om hästen på ett säkert och roligt sätt för både häst och ryttare. Lärandet ska vara intressant, roligt och inspirerande!

Hjärta – Omtanke om hästen och kamraterna i stallet. Hos oss är det viktigt att alla mår bra, visar omtanke och respekt för varandra och för alla djur på gården.

Hand – Hand står för praktiska färdigheter, arbete med händerna och hela kroppen. Alla som rider på 4H:s ridskola ska inte bara kunna rida, de ska också ha fått tillfälle att praktiskt öva på hur en tar hand om hästarna, stallet och gården.

Hälsa – Vi mår bra av att vara ute, röra på sig och umgås med varandra eller djuren. Eleverna ska ha roligt och lära sig i sin takt utan stress.