-
Sommarläger 2023
Vi har pga. stort intresse nu lagt in ett extra ridläger på nivå B-C för åldersgruppen 8-11 år, 12-14/7.
På den här sidan finns hela vår lägerförteckning för sommarlovet. Klicka på respektive läger för att komma till bokningssidan, där finns även all information. Först till kvarn gäller! Samtliga läger har begränsat antal platser.
Vid frågor kontakta oss via roback@4H.se.
I samarbete med Studiefrämjandet och Umeå kommun
-
Teorivecka v. 14
Under vecka 14 kommer vi ha teorivecka på gården. Ordinarie lektioner utgår för både ridlekis och ridgrupper (ej djurkul, som har lektion som vanligt), men ersätts istället med 2 teoretiska lektioner per dag. De är fritt fram att komma på så många pass man vill och dessa är kostnadsfria. Temat under veckan kommer vara “att ha egen häst”.
Vid frågor kontakta alva@robacks4H.se.
Måndag
16.30 – 17.30
Ryttarfys med PT Jenny Wallström (föranmälan krävs)
För att ge hästen bättre förutsättningar under ridpasset kan de vara bra att komplettera ridningen med avsutten träning. Ta på er träningskläder och förbered er för ett svettigt pass!Samling: Höloftet
Anmälan görs här.18.00 – 19.00
Dressyrclinic
Genomgång av utbildningskalans olika delar. Varför är den uppdelad som den är?Samling: Ridbanan
Anmälan görs här.
Tisdag
17.00 – 18.00
Hopp/Markarbetesclinic
Genomgång av hopptrappans olika steg och vikten av dessa i vardaglig träning.Samling: Ridbanan
Anmälan görs här.18.30 – 19.30
Vad kostar de att ha en häst?
Genomgång på vanliga kostnader vid hästägande samt vad som kan vara bra att införskaffa sig.Samling: Huset
Ingen föranmälan krävs.
Onsdag
17.00 – 18.00
Stallskötsel
Vi går igenom den dagliga skötseln av en häst. Vad är viktigt att tänka på?
Aktiviteten riktar sig till ridlekis → nivå BSamling: Stallet
Ingen föranmälan krävs.18.30 – 19.30
Naturlig hästhantering – NH
Hur vi bygger en relation med hästen från marken. Fokus på trygghet, respekt och ansvar.Samling: Ridbanan
Anmälan görs här.
Torsdag
16.30 – 17.30
Ryktrally
Var med och gör din favortihäst så snygg som möjligt på tid!
Aktiviteten riktar sig till ridlekis → nivå BSamling: Stallet
Ingen föranmälan krävs.18.30 – 19.30
Visitering – enklare veterinärvård
Vi går igenom vanliga skador och sjukdomar samt vad man själv som hästägare kan göra för att åtgärda dem.Samling: Stallet
Ingen föranmälan krävs. -
Årsmöte 2023
Vi hälsar medlemmar i Röbäcks 4H-gård välkomna till föreningens årsmöte, tisdag den 28/3 kl. 19.00. Årsmötet kommer hållas digitalt via Microsoft Teams. Föranmälan gällande deltagande är obligatoriskt och görs här senast den 26/3.
DAGORDNING:
Ärendelista klubbårsmöte1. Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare för mötet,
2. Val av protokolljusterare,
3. Fastställande av röstlängd,
4. Godkännande av kallelsen,
5. Fastställande av ärendelista,
a) Punkt 17 och 18 utgår till följd av avsaknad av länsförbund respektive 4H-krets
6. Styrelsens årsberättelse,
7. Revisorernas berättelse,
8. Fastställande av balansräkning,
9. Ansvarsfrihet för styrelsens ledamöter,
10. Beslut om arbetsprogram för klubben,
11. Antagande av stadgar
12. Behandling av inkomna motioner och förslag från klubbens medlemmar,
13. Behandling av budget, a) Beslut om reviderad budget för innevarande år, b) Beslut om medlemsavgift för nästkommande år, c) Beslut om budget för nästkommande år,
14. Val av styrelsefunktionärer enligt §8,
15. Eventuellt val av klubbledare,
16. Val av revisorer enligt §12,
17. Val av ombud till länsförbundsstämma och planeringskonferens, 1 ombud för klubben samt ytterligare ombud för varje påbörjat 50-tal medlemmar, jämte minst 1 suppleant för dessa (se dock särskilt stadgande i länsförbundsstadgan). (punkten utgår pga. avsaknad av länsförbund)
18. Val av ombud till kretsens årsmöte, 1 ombud per klubb samt 1 ombud för varje påbörjat 10-tal medlemmar, (punkten utgår pga. avsaknad av krets)
19. Val av representant vid studieavdelningens årsmöte,
20. Val av valberedning och sammankallande i denna,
21. Övriga ärenden
a) Arvodering
22. Mötet avslutas
ÅRSMÖTESHANDLINGAR
Stadgar: Finns här.
Verksamhetsplan för år 2023: Finns här.
Verksamhetsberättelse för år 2022: Finns här.
Valberedningens förslag på styrelse för år 2023: Finns här.
Revidering av ovanstående handlingar kan komma att ske innan årsmötet.
Resterande såväl som ovanstående årsmöteshandlingar finns att tillgå vid årsmötet. Vid frågor kontakta alva@robacks4H.se.
-
Ideell försäljning av Ölandsplast
Nu drar vi igång med årets första försäljning! Den här gången tänkte vi sälja Ölandsplast.
Från och med 30/1 går det att hämta ut förbeställningsformulär i samband med er lektion, i klubbhuset (köket). Fråga personalen om ni inte hittar.Varje elev ska sälja minst 8 paket. Har man inte möjlighet att sälja så går det bra att köpa ut sig för 400 kr, kontakta då ekonomi@robacks4h.se.Den elev som säljer flest paket vinner 1 privatlektion i ridning alternativt 1 plats vid ett bondgårdsläger på sport- eller påsklovet, om man inte är intresserad av just ridning.Försäljningen pågår till och med 28/2.
STEG-FÖR-STEG: SÅHÄR GÖR DU FÖR ATT SÄLJAI våra anmälningsvillkor framgår det att föreningen varje termin anordnar ideella försäljningar där de som deltar vid ridlekis, ridgrupper eller djurskötselkurser ska vara med och sälja för minst ett visst belopp, eller sälja visst antal förpackningar av en vara.Såhär gör du:1. Hämta ut ett förbeställningsformulär i klubbhuset, inne i köket2. Påbörja försäljningen, skriv upp dina beställningar i förbeställningsformuläret eller i separat dokument3. När du sålt färdigt (senast 28/2) fyller du i och skickar in det här formuläret med hur mycket du fått sålt, så att vi kan beställa fryspåsarna4. Efter inskickat formulär tar du betalt av dina kunder och Swishar sedan summan du sålt för till 4H:s Swish 1231426014. Märk Swishen med ditt barns för- och efternamn.5. Vi meddelar dig efter den 28/2 vilka datum som fryspåsarna kommer finnas för uthämtning på gården6. Du visar upp en Swish på att rätt antal påsar är betalda när du hämtar ut fryspåsarna7. Lämna ut fryspåsarna till dina kunder som förbokat8. Klart!
Om fryspåsarna:
Båda varianterna kostar 98 kr/förpackning.
Alternativ 1, Grön (2-lit 100 st, 3-lit 50 st) En lättsåld förpackning med de mest populära 2 och 3-liters. Kraftiga fryspåsar som behåller sin smidighet och hållbarhet länge i frysen. En förpackning som passar de flesta hushållen, även de mindre.
Alternativ 2, Blå (2-lit 50 st, 3-lit 50 st, 5-lit 30 st) En förpackning som även innehåller större påsar. Kraftiga kvalitetsfryspåsar som passar både i jakt- och baktider!
Säljtips från Ölandsplast finns att läsa här.
-
2023-01-14: Grundkurs för föräldrar
Lördag den 14/1 kl. 14.00-16.00 har vi en kostnadsfri kurs för er föräldrar som saknar tidigare hästerfarenhet, eller som vill repetera lite.
Eftersom yngre barn och nybörjare behöver ha ledare vid sina ridlektioner, är det viktigt att du som förälder känner dig trygg med att hjälpa ditt barn. Under kursen går vi igenom enklare hästkunskap, ryttarens- och hästens utrustning, hästhantering och rutiner/säkerhet i stallet.
Kort och gott; ni lär er om hur det fungerar hos oss på Röbäcks 4H-gård och vad man ska tänka på som förälder till ett barn som håller på med hästar.
Anmälan: https://bit.ly/3GqCgPM
Efter att ni skickat in er anmälan behöver ni inte invänta någon bekräftelse, alla kommer att få plats – det är med andra ord bara att dyka upp vid kursen efter att anmälan är inskickad.
-
Information VT 2023
Varmt välkommen till vårterminens grupper!
Här finns all information som ni behöver inför att terminen startar. Har ni glömt vilken grupp ert barn är anmäld till? Kontakta alva@robacks4H.se, så får ni inom ett par dagar svar på det.
Varje termin har olika förplanerade lektioner som kommer genomföras allt eftersom terminen fortlöper. Då all ridundervisning sker utomhus kan vi inte bestämma på förhand vad vi ska göra inför respektive datum, utbildningsplanen som vi utgår från vid all ridundervising finns länkad längre ned på sidan.
Vi har inga telefontider, däremot så kan ni nå Jennifer som är verksamhetsansvarig på 070-226 33 19 via SMS (vid akuta/brådskande ärenden). Vänligen respektera att kontakten ska ske via SMS, så ringer hon upp vid behov. Vid icke-akuta ärenden så uppskattar vi om ni skickar ett mail istället.
Observera att inga anmälningar till aktiviteter tas emot via telefon, utan då hänvisar vi till de formulär som alltid finns på hemsidan.
Parkering av bilar
Vår parkeringsplats finns längs byvägen, före infarten till gården. Inga bilar eller avlämning av barn ska ske på gårdsplanen, av säkerhetsskäl. Enbart personal och privathästägare parkerar på gården.
Kom i god tid till er lektion
Det är viktigt att inte komma för sent, eftersom det ställer till problem med planeringen för ridlärarna. Var därför noga med att alltid vara på plats den tid er lektion börjar.
Om ni kommer sent och barnen redan hunnit sitta upp på hästarna, så kommer ditt barn inte att kunna delta vid ridlektionen. Vi kan inte avbryta en pågående ridlektion för att göra i ordning ytterligare en häst.
Det är lagom att vara på plats 5 minuter innan lektionen börjar, så ni hinner ta på ridhjälm och säkerhetsväst i lugn och ro. Vilket barn som ska rida respektive häst står på whiteboardtavlan i stallet.
Säkerhetsregler i stallet
Inne i själva stallet så får enbart eleverna som deltar i pågående grupp vara, ej föräldrar/syskon/andra medföljande personer. Det blir för trångt annars och då ökar risken för olyckor.
Undantag gäller för barn som går ridlekis och ridgrupp nivå A-B, om ridlärarna ber er föräldrar om hjälp när hästarna görs i ordning inför/efter ridning m.m.
Inför att er grupp ska börja:
- Förbered genom att ta på ridhjälm & eventuell säkerhetsväst
- Vänta sedan utanför ladugården, tills ridläraren ropar in er grupp
Föräldranärvaro
Ridlekisgrupper
Vi behöver hjälp att leda ponnyerna vid varje lektion. Är du inte allergisk/har andra förhinder behövs att du ställer upp och hjälper till, detta eftersom vi är beroende av föräldrahjälp för att kunna ha ute så många ponnyer som möjligt per lektion. Ju fler ponnyer vi kan använda, desto roligare för barnen. Tanken är att alla barn ska få rida på varsin ponny samtidigt på majoriteten av lektionerna och då behövs således ledare.
Ridgrupper
Förälder ska finnas tillgänglig på plats för ridgrupper mellan steg A-C om inte annat överenskommits med ridläraren. Om behov uppstår måste du kunna leda ditt barn när det rider. Steg D, E och F behöver inte ha förälder närvarande.
Djurskötselgrupper/djurkul
Förälder ska finnas tillgänglig på plats om inte annat överenskommits med ledaren.
Medlemskap
Räcker ett kalenderår (1/1 till 31/12) och är obligatoriskt för alla deltagare.
Kläder och säkerhetsutrustning
Vill ni köpa in egen säkerhetsutrustning till ert barn så rekommenderar vi att besöka Hööks Hästsport eller Granngården, som båda säljer utrustning för häst och ryttare. Personalen där kan hjälpa er att prova ut en passande ridhjälm och säkerhetsväst.
Köldgräns
Vid kallt väder, -15°C eller kallare genomförs teori, det kan variera beroende på ålder och erfarenhet på ridgruppen. Köldgränsen finns till för att våra instruktörer ska ha en dräglig arbetsmiljö och att våra elever ska få en trevlig upplevelse på hästryggen. Inga lektioner brukar ställas in.
RIDLÄRARE VT 2023
MÅNDAG
Samtliga grupper: Alva SjöströmTISDAG
15.00 Alva Sjöström (djurkul)
16.00 Alva Sjöström
17.05 Alva Sjöström
18.25 Felicia Strandberg
19.30 Felicia StrandbergONSDAG
16.00 Alma Nordström
17.05 Inga Söderlind
18.25 Inga Söderlind
19.30 Inga SöderlindTORSDAG
16.00 Felicia Strandberg
17.05 Felicia Strandberg
18.25 Alva Sjöström
19.30 Alva SjöströmLÖRDAG
Samtliga grupper: Felicia Strandberg 2 veckor på raken, därefter Alva Sjöström 1 vecka. Löpande under hela terminen.SÖNDAG
Samtliga grupper: Jonna Mattsson
Ordningsregler
Ni sopar alltid efter er egen häst i stallet och mockar i den box ni använt. Bajsar hästen i stallgången så tar ni bort bajset direkt. Om ni haft lektion på ridbanan och hästarna bajsat, får ni gärna mocka före ni åker hem. Det är trevligare för alla med god ordning i stallet och på anläggningen.
För er som deltar i sista gruppen för dagen..
Efter lektionen hjälps vi åt att ställa ut hästarna och ev. ge mat till de hästar som gått lektion. Vi sopar efter vår egen häst i stallet och mockar i den box vi använt. Allt eftersom vi blir klara i stallet plockar vi undan från ridbanan.
Ideellt arbete
Varje termin anordnar föreningen ideella försäljningar där de som deltar vid ridlekis, ridgrupper eller djurskötselkurser ska vara med och sälja för minst ett visst belopp, eller sälja visst antal förpackningar av en vara. Det kan vara exempelvis Ullmax, choklad, Newbody eller liknande.
Har man inte möjlighet att sälja en termin så går det bra att köpa ut sig för 400 kr. Information om vårterminen 2023:s ideella försäljningar kommer inom kort.
2023-06-03 Städdag för alla medlemmar, 10.00-14.00
Vi vill att minst en vuxen från varje familj hjälper till vid städdagen. Barn är givetvis också välkomna! Det kommer främst att vara enkla sysslor som inte kräver några förkunskaper alls för att genomföra, men kan även finnas uppgifter som passar bra för dig som är händig och kan bygga/reparera enklare byggnationer. Hör gärna av dig till oss på förhand om du kan snickra, så vi kan förbereda med material m.m.
Fortsättningsanmälan till nästa termin
För er som redan deltar i vår verksamhet gäller det att anmäla fortsättning för sitt barn senast den 1/10 (för hösttermin) respektive 1/5 (för vårtermin) om ni vill ha kvar er plats i verksamheten till nästkommande termin. När fortsättningsanmälan görs via formuläret anger du även eventuella önskemål om ändrad nivå eller gruppbyte.
Sociala medier
Det är viktigt att ni har koll på våra sociala medier, eftersom mycket information kring aktiviteter m.m. under terminens gång publiceras där.